maanantai 2. helmikuuta 2009

Kekkonen,Kekkonen

Koulumatkalla huomasin vaalimainokset. Niitä oli Vuoriperän tienristeyksestä Vääräkoskelle asti joka puhelinpylväässä. Sakari Tuomiojaa mainostettiin eniten. Näkyi myös Kekkosta, Fagerholmia ja Eino Kilpeäkin jonkinverran. Vaalipäivä lähestyi. Koulussa kuulin laulettavan:"Hei bamboo, tehdäänkös Kekkosesta luurankoo.." Silloin elettiin aika erikoista aikaa. Uuden presidentin valinnassa oli kiihkeitä tunnelmia. Isäni tuohon aikaan touhusi Työväen yhdistyksessä ja oli tietysti kovasti Fagerholmin kannattaja. Sitten muistan kuinka Paasikivi vielä asetettiin valitsijamiesvaaleissa mustaksi hevoseksi. Radio oli kamarissa kun kuului tunnetut sanat:" Kekkonen, Kekkonen, Kekkonen..." Lopulta isäni tuli kamarista hurjan vihaisena, sillä Kekkonen oli voittanut yhdellä äänellä. Samana vuonna oli myös yleislakko. Yhteiskunta oli lähdössä suomessa nopeaan kehitykseen, mutta käsitykseni mukaan tavallisen ihmisen elintaso oli huono. Jos joskus sain rahaa, niin ostin sillä koulumatkalla halpaa makkaraa kuluttajasta, joka oli se meidän Osuuskauppa. Ikää oli karttunut jo kymmenen vuotta.

2 kommenttia:

H kirjoitti...

Minä muistan omista koulunajoista kun koulu loppu ja oli jo nälkä. Koulusta saadu että syödy lämmin lounas oli jo mennyttää! Kauppa oli mutta raha ei ollut näin paljon että olis saanut osta yksin ranskanleivän. Samaan "mustahamba" kylään tulimme kolme koululaista. Jokaisella oli taskupohjassa kolikas. Laitimme yhteen nippuun ja ostimme yhden ranskanleivän mistä sai jokainen meistä kolmesta yhden palan. Kyllä oli makea ja hyvä!Vaalijutuista pienena muistan kun Äiti, Isä kävivät äänestämässä mutta siellä en ollut mitään ongelmia ketään äänestää. Kaikki oli jo valmista vaan laita äänestuslipuke laatikoon. Tästä saa joku lukija ihmetellä mistä puhun!!!

suloensio kirjoitti...

Niin sinulla on oma kokemusmaailma siellä Mustahamba kylässä! Varmaan moni olisi kiinnostunut niistä, mutta vain harvat kertovat.