tiistai 3. helmikuuta 2009

Kesällä 1952

Meillä oli ollut kylässä mustalaisia. He olivat hevosten kanssa isolla pesueella liikkeellä. He olivat taitavia tekemään pläkkipeltisiä vuokia ja tinaustyöt tehtiin myös korvauksena yöpymisestä. Muistan kuinka ihailin heidän käsiensä taitoa. Erittäin mukava leikkikaveri minulle oli ikäiseni mustalaistyttö. Muistan kun löysimme kuolleen pääskysen ja hautasimme sen ihan, taisi silloin 4-vuotias sisko Eira jo olla hautaussaattueessa mukana. Pian myöhemmin ilmeni, että minulle oli tullut täitä. Hoito oli hyvin yksinkertainen. Sinä kesänä olin kaljupäinen poika, mikä vieläkin näkyy sen aikaisissa valokuvissa. Sen siitä saa kun menee liian lähelle vieraita tyttöjä!
Olimme Hankkion pihalla. Pappakin oli jaksanut lähteä liikkeelle, mikä oli harvinaista, kun asemalta päin ajoi hirmuvauhtia kartonkitehtaan kuorma auto. Pappa sanoi, että kyllä ajavat liian kovaa. Sitten heti kuului hirmuinen jysähdys. Siellä se oli ajanut tieltä ulos meidän propsipinon takana. Auto oli ihan kurtussa ja vietiin hinaamalla pois. Onneksi miehille ei käynyt mitenkään.
Hankkion pihassa oli niihin aikoihin ojan penkalle tullut maa-ampiaispesä ja mekös sitä Eskon kanssa mentiin hävittämään, mutta pian juoksin kamalasti parkuen kotiin kun paidan alle tullut ampiainen antoi piikkinsä puhua. Opin varomaan ampiaisia, mutta yllätyksiä on silti joskus tullut.

2 kommenttia:

H kirjoitti...

Tuttuja juttuja! Mustulaistest, en muista että olisivat meillä yöpyneet mutta kävivät usein ja muistaakseni vasikkanaha he saivat aina keväisin mistä maksoivat savist kukkaruukuilla.
Täide takia meil tytöillä tukka ei leikattu 0-ksi vaan äitillä oli ohjelmaksi iltaisin niiden etsimine tukasta. Myös oli semmoinen tiheä täikampa millä piti joka ilta tukka kampaama pöyälle asetetun sanamalehden pääle.Niitä lintuja sai usein haudattu, millä tuli matkituksi isä kun hän oli semmoinen kirkkoasiamies kenellä oli oikeus haudatta ihmisiä ja kasta perheissä lapsia.

suloensio kirjoitti...

Sinä sitä jaksat kommentoida! Oikein mukavaa myös kuulla minkälaista teillä oli vastaavana aikana.