torstai 26. helmikuuta 2009

Risto

Kristian Kehäkangas asui pienessä hirsimökissä meiltä noin 300 metrin päässä, hänen ainoa tulonsa oli pieni kansaneläke. Lisäksi Risto vähän metsästeli. Suon laidassa hänellä oli oikein kuusenoksista tehty maja, josta saattoi tähyillä kukertavia teeriä. Lisåksi hänellä oli Hämeenlammella pari katiskaa, josta tuli särvintä. Maitotinki hänellä oli vanhalle Kehäkankaalle, joka sijaitsi suon takana, ja hänen hiihtolatunsa oli meille koulumatkoilla hyvänä apuna. Riston mökissä oli oikeastaan vain yksi huone, jonka keskeltä nousi savupiippu, johon oli muurattu hella. Sähköjä Ristolla ei ollut. Valolaitteena hänellä oli "tuikku", joka oli pieneen pulloon kehitetty valolaite. Hänellä oli myös transistori radio, niitä ensimmäisiä, ja radiota Hän piti hyvin tärkeänä ajanvietteenä.
Kerran hän oli saanut päähänsä hankkia mopedi, ja tuli sitten meille kokeilemaan miten sitä ajetaan. Vietiin mopedi talon taakse pellolle, jossa Risto nousi pyörän päälle. Kävi niin hassusti, että hän pahasti hätääntyi ja aivan täydellä kaasulla lensi päin korkeahkoa syreeniaitaa. Mitään pahempaa ei tullut, ja kyllä Risto myöhemmin mopedin hankki.
Yhteen aikaan hän korjasi mökkiään päällystämällä sen punaisella kattohuovalla, en tiedä oliko hyvä ratkaisu?
1960 luvun puolivälissä Riston ollessa vielä hyvin elämänhaluinen, hän sairastui keuhkosyöpään ja pian kuoli. Hänen mökkinsä jäi Arvo Lähteenmäelle jonkinlaiseksi kesämökiksi. Arvon kuoltua hänen leskensä möi sen Mäkilehdon Kaleville polttopuuksi. Nyt on mökin alueen maisema muuttunut ja Ristoa enää harva muistaa.

Ei kommentteja: