lauantai 14. maaliskuuta 2009

Maailman yhdysvallat

Olin 70-luvulla vahvasti kantaa ottava nuorimies. Pienestä kierrekansi vihkosta löysin tämän kirjoituksen. Julkaisen sen tässä, koska siinä olisi hyviä eväitä tällekin päivälle.
.
Ajatus uudesta liittotasavallasta, joka demokraattisesti hallitsee maailmaa ei ole enää utopiaa. Jos vielä on eripuraisuutta, sotia ja ideologisia eroja saattavat ne vuosikymmenien kuluessa tasoittua. Ihmiskunnan jatkuvuus vaatii rauhaa, ja samankaltaista hyvinvointia kaikille.
Uusi maailmanvaltio ei tuntisi enää nälkäkuolemaa. Maailman 810 miljoonaa lukutaidotonta saisi perustavan koulutuksen. Hyvinvointivaltioidenkin tulisi vakavasti suhtautua ajatukseen. Tulevaisuuden myötä kolmas maailma tulee vaatimaan tasa-arvoisuutta. Se voi vaatia sitä asein tai puhtaalla taloudellisella kilpailulla. Jos elintasomme joksikin aikaa laskisi kehitysmaiden hyväksi, sitä nopeammin se uudelleen nousisi, kun maan kaikki tuntemattomatkin aarteet tulisivat yhteiseen käyttöön. Kaikkien maiden puolustusvoimat menettäisivät merkityksensä. Niihin käytetyt lukemattomat miljardit saataisiin saataisiin rauhanomaiseen tutkimus ja koulutustyöhön. Niiden henkilökunnan työpanos voisi keskittyä uusille mielenkiintoisille aloille. Niiden asevarikoilla lojuva materiaali saisi uutta ja hyödyllistä käyttöä. Räjähdysaineilla tehtäisiin kanavia ja tekojärviä. Kranaattien kuorista valettaisiin vesijohtoputkia ja muitakin metallituotteita. Hyökkäysvaunut olisivat tehokkaita maansiirtokoneita kanavilla ja tekojärvillä.
Nykyisten tiedotusvälineiden kehittyessä välimatkat lyhenevät, mutta satojen eri kielien sekamelska estää valtioiden ja kansojen lähentymisen. Jo nyt olisi aika ottaa kaikkiin kouluihin pakolliseksi oppiaineeksi kansainvälinen kieli. Sellaisia on kehitetty ja ne ovat helppoja oppia. Esperanto on kai tunnetuin, ja sillä on paljon vapaaehtoisiakin harrastajia eri puolilla maailmaa
Kun kaikki hinnat tulisivat yhdenmukaisiksi, me saisimme kahvipaketin samalla hintaa , kuin Brasilialaisen kahvinviljelijän naapuri. Tuotteiden arvo olisi yhdenmukainen kaikissa kanttooneissa, kuten eri maita voitaisiin tuolloin nimittää. Tullimuodollisuudet jäisivät pois.
Rahayksikkö olisi kaikissa maissa ja maanosissa sama, vain numismaatikot voisivat herkutella menneisyyden kirjavilla rahayksiköillä.
Tietysti tämä maailman liittotasavalta valitsisi kerran neljässä vuodessa uudet presidenttiehdokkaat, yhden kustakin vaalipiiristä. (jokainen manner olisi vaalipiiri) Edukuntaan äänestettäisiin ehdokkaita mailman kaikista kolkista. Seuraisi
jättiläismäiset vaalit, joista tietokoneet selviäisivät nopeasti.
.
Uusi maailmanvaltio tarjoaisi asukkailleen hyvinvointia ja rauhaa. Rotusorrosta rankaistaisiin samoin kuin ennen maanpetoksesta.
Ihmiskunnan tiede ja avaruuden valloitus etenisi nopeasti, niihin sijoitettaisiin yhä suurempia määrärahoja. Merenpohjaan rakennettaisiin kaivoskaupunkeja ja huviloita. Kuussa toimisi tähtitieteellisiä tutkimusasemia, ja suuri turistikeskus.
.
Kuitenkin jokaisessa maassa säilytettäisiin myös omia menneitä kulttuuriarvoja, mutta ne kyllä unohtuisivat uusien aikojen myötä.
Sen ajan koululainen kysyisi hämmästyneenä tämän ajan poliittisen maailmankartan nähdessään: "Mitä nuo punaiset viivat ovat opettaja?"
"Kun ihmiset asuivat ennen noiden rajaviivojen sisällä tyttöseni. Ne keksivät kauheita aseita niiden puolustamiseksi. Sitten ne puolustivat noita rajoja kuolemaan saakka. Kärsivien ihmisten veri värjäsi silloin kaikki rajaviivat paunaisiksi. Toista on nyt tyttöseni! Jaa jaa ei ole rajoja. ei ole sotia. Pahasta maailmasta on tullut hyvä!"
.
Tässä tämä vanha juttu. Jos joku jaksaa lukea, niin olisin iloinen kommenteista.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Ehkä hyvältä kuullostais,mutta ihmisen ahneus on sen tiellä,ja ei kaikki ihmiset ole hyväntahtoisia,kateus orjuutus pahansuopaisuus muita kohtaan,ja taas katseltas valtiota maailmanpoliisiksi,,mun ajatus.