maanantai 4. kesäkuuta 2012

Maatalous muistoja


Tämä laite on sokerijuurikkaan hevosvetoinen kylvökone.  Sitä on vain kerran käytetty.  Se oli hyvässä suojassa puimaladossa kunnes 1990 lato romahti ja kylvökone hautautui kaikenlaisen puutavaran röykkiöön, joka nyt on lahonnut ja hitaasti maatumassa parasta aikaa.
Vähän käytetty hyvässä maalissa ollut laite uhmaa siellä yhä aikaa, kunnes sekin muuttuu joka vuosi ja ruoste nousee sen lopulliseksi voittajaksi.

Isälläni oli loistava suunnitelma hyödyntää maataloudessa suurta perhettä siten, että koko perhe olisi mennyt innolla harventamaan ja kitkemään  näitä juurikkaita.
Juurikkaan kasvatuksessa peltoa on lannoitettava erittäin voimallisesti ja siihen upposi iso osa tuotosta.
Kerran oli kokeellisesti viljelty ja saatu vähän rahaa. 
 Kaikki olivat melkein asuneet pellolla.  Mitään kunnon välineitä ei ollut.  Sormin kitkettiin, rivien välejä kuokalla kuoputettiin ja käsin lopulta nostettiin ja tuotiin pellon laidalla olevalle kasalle.

 Sitten tuli uusi kevät.  Mitä tapahtui?  En muista  mutta luulen että taas kylvettiin juurikas ja jostakin syystä sato sitten epäonnistui. Sokerijuurikasta ei enää sitten viljelty ja muukin maanviljely loppui.
Eräs syy oli verotus. Isä oli myös ansiotyössä ja siinä ohessa hän yritti hoitaa maatilaa. Omaa traktoria ei ollut.  Kaikki tehtiin käsin ja hevosella.  Ikää kertyi ja verottaja vei kaiken.
Oli nimittäin niin että tuohon aikaan oli jo kerättävä kuitteja ja ilmoitettava kulut.  Isällä oli vain kuluja mutta kuitit puuttui.

Ehkä usein nykyäänkin on pienen yrittäjän arki harmaata ja varmasti harmittaa jos kaikki tuotto menee verottajalle!
4 kommenttia:

Kanzi zekata kirjoitti...

Näin se oli, jos oli ansiotyötä maksoi myös vereoja. Jos oli iso viljelijä pääsi tukien piiriin eikä verot rasittaneet. Kun osti pikku Fiat:n sen Hankkia mertkkasi Traktorin osiksi ja sai hyvityksinä takaisin.

Sulo Heinola kirjoitti...

Pienviljelijöille oli aikoinaan oma tuki, joka sekin lopetettiin ja alettiin panna peltoja pakettiin.
Siinäkin hyötyivät vain isot talolliset.

Teuvo Vehkalahti kirjoitti...

Teuvon kuvat kävi täällä ja toivottaa oikein hyvää juhannusta täältä Noormarkusta www.ttvehkalahti.blogspot.com

Sulo Heinola kirjoitti...

Kiitos Teuvo!
Hyvää Juhannusta myös Sinulle!