perjantai 31. elokuuta 2012

Tuiskula


Kuva on Tuiskulan Torpparimuseolta, joka on tunnettu myös kesäisistä näytelmistään.  Muutama vuosi sitten olin katsomassa "Rölli" näytelmää jossa myös omia lähisukulaisia oli näyttelemässä.

Tuiskula sijaitsee pienessä Köyliön pitäjässä jossa aikoinaan talonpoika Lalli tappoi Henrik piispan kirveellä Köyliöjärven jäällä.
Henrik piispan seurue oli Lallin poissa ollessa käyttäytynyt hänen perhettään kohtaan omavaltaisesti.  Tultuaan kotiin Lalli otti kirveen ja lähti vihaisena piispan perään.
Aluella hyödynnetään tehokkaasti tarinaa.  Löytyy Lallinkatuja ja Henrikin katuja ja monet paikat kantavat vanhan tapahtuman muistoa.  Köyliön keskustassa on iso Lallin patsas, jota kyllä kannattaa poiketa katsomassa. 
Kerran valokuvasin kolmea lastenlastani kun he seisoivat Lallin patsaan jalustalla.

Tuiskula on mielenkiintoinen maalaiskylä.  Paljon näkee isoja perunapeltoja, joissa todella nykyaikaisesti kasvatetaan perunaa.
Isännillä on nykyaikaiset koneet joilla homma käy paremmin kuin ennen.  Kasvihuoneita Tuiskulassa on myös runsaasti. Niissä viljellään runsaasti kotimaista kurkkua ja tomaattia, joita olen saanut joskus maistaakin.

Tuiskulassa on myös sirkustaiteilija Tuomennon Pelimannikylä, joka on yhä enemmän saanut huomiota ja onhan siitä tehty TV- ohjelmiakin.  Pelimannikylä on yhden idealistisesti ajattelevan mielenkiintoisen ihmisen suurtyö. Kannattaa tutustua!

Tuiskulaan ja sen lähiympäristöön sinne Varsinais-Suomeen on sijoittunut vanhemman tyttäreni perhe. 
Hänkin on jo mummu koska lapsenlapseni ovat jo aikuisia ja heilläkin on jo lapsia.

Toki Tuiskulasta löytyy lukuisa joukko mielenkiintoisia ihmisiä joista kannattaisi kirjoittaa. 
 Pienessä kylässä on tuhat tarinaa.

Ei kommentteja: