tiistai 24. maaliskuuta 2009

Päiväkirja 7.3.1963

On ollut jatkuvasti lauhaa, ja minulla on ollut vain nahkakengät, jotka ovat olleet jatkuvasti läpimärät. Posti on ollut edelleen lakossa. Oi aikoja!
Olin viime sunnuntaina Ähtärissä, siellä oli jäärata-ajot. Samana iltana join 20 pulloa kaljaa, meni se hiukan päähän.
Eilen olin Ähtärissä heinän haussa, toimme Kantalan traktorilla kuorman, ja se täytyi jättää tiehaaraan. Tänään olen koko päivän ajanut niitä kotiin. Kaikestaan kuusi hevoskuormaa.
Isä korjautti moponsa ammattikoululla. Minä vien huomenna oman moponi, ja tuon tullessa heiniä.
Eilen kävi Aaltosen Reino.
Viime lauantaina olin saunassa ensi kerran joulun jälkeen.
Kello on 23.00 joten taidan ottaa pienet nokkaunet.
Jk. Isä toi tänään pesukoneen.
.
Pesukoneesta olin muistellut jo aikaisemmin, ja nyt ilmeni tarkempi ajankohta. Meillä oli viljelyspinta-ala vain alle kolme hehtaaria, mistä johtui, että heinät loppuivat usein kesken. Karjaa pidettiin navetassa runsaasti, jotta saatiin maitotiliä.
Työtä riitti, sillä vesikin lykättiin kelkalla suonreunassa olevasta lähteestä. Kuten päiväkirjasta ilmenee, niin hevosella oli jokapäiväistä käyttöä, ja usein minua tarvittiin hevosen kanssa naapureissakin. Kun puhuin kaljasta, niin se oli silloin tätä pilsneriä, joka ei nykyään virallisesti ole edes alkoholijuoma.
Mutta hyvä oli vatsa kun sitä 20 pulloa joi, vai olisiko ehkä tullut hikka. Monark merkkisen sinisen mopedin, olin ostanut Saviniemen Erkiltä ennenkuin hän oli lähtenyt armeijaan. Se oli varmaan jo kauan lojunut epäkuntoisena Tapiolan vajassa.
Siksi vein sen ammattikoululle korjattavaksi. Milloinkaan siitä ei tullut kunnollista. Koko ajan oli käyntihäiriöitä.
Aaltoset asuivat tuolloin Kesämäessä, joka oli kauan tyhjillään ollut talo suon yli mennessä. Tässä vähän muistelua päiväkirjan jatkoksi.

2 kommenttia:

Marja-Leena kirjoitti...

Kyllä on ollut juomista, kun on 20 pulloa mahtunut mahaan! Muistan isänikin juoneen pilsneriä. Aika isoja ne pullot olivat. Tai sitten en muista oikein, mutta mielestäni oma limsapulloni oli paljon pienempi. Montakohan litraa on 20 pullollista?

Hele kirjoitti...

Olipa hyvä olo kun mahassa heilusi ämpärillinen pilsneriä!